петак, 27. јул 2018.

Za Ćelamom raspisana crvena potjernica: Klao sirijske pilote

Emir Ćelam, rođen u Gradiški, u Siriju je otišao iz Gornje Maoče, a prepoznat je na snimku objavljenom na ugašenoj web stranici

Za Ćelamom raspisana crvena potjernica: Klao sirijske pilote
Ćelam u Siriju otišao 2013. / Interpol

Emir Ćelam, za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu zbog povezanosti sa terorizmom i terorističkom organizacijom Islamska država, učestvovao je u ubijanju sirijskih pilota, saznaje Srna od sagovornika bliskog obavještajno-sigurnosnim strukturama. Srna je objavila Ćelamovu sliku koje nema na Interpolovoj potjernici.

Sagovornik agencije je naveo da je Ćelam otputovao u Siriju sa Harizom Mešanovićem 22. decembra 2013. i da je prepoznat na videosnimku klanja 18 pilota sirijske vojske objavljenom na internet-adresi Isis stadi grup, isisstydygroup.com/?p=2799, koja je ugašena.

Po ovom izvoru, Ćelam je rođen je 29. juna 1984. u Gradiški. Ranije je imao prijavljeno prebivalište u Kozarskoj Dubici, a kasnije u vehabijskoj zajednici Gornja Maoča.
image    Raspisana crvena potjernica / Interpol

Do sada su raspisane 22 potjernice za državljanima BiH koje Interpol traži zbog povezanosti s terorizmom i pripadnosti Islamskoj državi. Prije tri mjeseca objavljen je spisak 76 državljana BiH koji su kao pripadnici terorističkih organizacija poginuli u Siriji i Iraku, a na stranim ratištima ih je, po prošlogodišnjim podacima Ministarstva sigurnosti BiH, bilo 115.

Američka CIA je 2014. objavila da se 350 državljana Bosne i Hercegovine bori u redovima terorističke Islamske države, a u izvještaju Europola “Stanje i trendovi terorizma u EU” za 2017. godinu, navedeno je da je više od 800 državljana zemalja zapadnog Balkana otputovalo u Siriju da učestvuje u oružanom konfliktu.

Нема коментара:

Постави коментар